Студенту на замітку: Сільське господарство. Пшениця озима на півдні України

Студенту на замітку -  підбірка сучасної літератури  з актуальних тем, повні тексти періодичних статей, а також повнотекстові матеріали для розкриття популярних тематичних підрозділів

Винахідництво
Економіка
   Аудит
   Бухгалтерський облік
   Економіка підприємства

   Соціальне забезпечення
   Історія економіки

   Контроль і ревізія
   Корпоративне управління
   Логістика

   Маркетинг
   Менеджмент
   Страхування

   Управління економікою
   Фінанси
   Цінні папери
Екологія
Етика. Естетика

Інформаційні технології
Історія
   Всесвітня історія
   Історія України
Культурологія
   Культура, мистецтво, суспільство
   Культурне співробітництво
   Менеджмент в галузі культури
   Оперне, балетне мистецтво України
   Сучасна українська музика
   Українська книга
   Українське кіно
Мистецтво
Мовознавство
Педагогіка
Право
   Авторське право

   Адміністративне право
   Господарське право
   Екологічне право
   Інтелектуальна власність
   Конституційне право
   Кримінально-процесуальне право
   Кримінальне право
   Кримінологія, криміналістика
   Митне право
   Міжнародне право

   Правоохоронна діяльність
   Сімейне право
   Соціальне право
   Фінансове право
   Цивільне право
   Цивільне процесуальне право
Політика. Державне управління

Психологія

   Екстремальна психологія
   Загальна психологія
   Організаційна психологія
   Психологія конфлікта
   Психологія особистості
   Педагогічна психологія

   Психологія спілкування
   Психологія спорту

   Психологія творчості
   Юридична психологія
Сільське господарство
Філософія

Титульне фото: Пшениця озима на півдні України

1560570
633.11(477.7)
Н 57
Нетіс І.Т
Пшениця озима на півдні України: монографія.- Херсон: Олді-плюс, 2018.-460 с.
 
На півдні України головною зерновою культурою є пшениця озима. За врожаєм і обсягами виробництва зерна вона займає перше місце. Вирощування її зерна значною мірою впливає на економіку господарств і держави і цілому. Ще більшого значення пшениця набула після того, як стала предметом експорту на світовий ринок. В останні роки попит на продовольче зерно в світі стрімко росте і вже зараз зерно пшениці стало стратегічним ресурсом.
Україна має великий потенціал виробництва зерна пшениці і великі можливості збільшити об’єми його експорту та заробляти значні кошти. Проте врожай і валові збори її зерна в Україні не високі і значно коливаються по роках. Переважна більшість зерна має низьку якість. Таке зерно на світовому ринкові має низьку конкурентоздатність.
Однією з основних причин такого стану виробництва зерна пшениці в степовій зоні є порушення технології вирощування і несприятливі погодні умови. Найбільш відчутних збитків її посівам завдають атмосферні й ґрунтові посухи, які в тій чи іншій мірі проявляються тут майже щорічно. Разом з тим, дані науки і передових господарств свідчать, що навіть за таких умов у цій зоні є можливість вирощувати значно вищі врожаї зерна цієї культури. Уже сьогодні передові господарства вирощують по 50-60 ц/га зерна. Тому важливо в найближчі роки значно підвищити рівень урожайності пшениці, довести її спочатку до 40-45 ц/га, а потім і вище. Не менш актуальною є також проблема підвищення якості пшеничного зерна. Державі потрібне не зерно взагалі, а зерно високої якості.
Практика показує, що найбільш надійним шляхом підвищення врожаю і якості зерна пшениці є дотримання рекомендованої і зоні технології вирощування, яка базується на досягненнях науки і передового досвіду. Порушення технології або спрощення її призводить не лише до зниження врожаю та якості зерна, але й до зменшення прибутків від його реалізації.
Низькі врожаї пшениці в останні роки обумовлені переважно погіршення складу попередників та недостатнім ресурсним забезпеченням технологічного процесу і потреб культури. Світова практика свідчить, що врожай пшениці росте в міру покращення ресурсного забезпечення, повнішого використання генетичного потенціалу сортів, максимальної адаптації технології вирощування до вимог сорту та ґрунтових і кліматичних умов зони.
Технологія вирощування пшениці озимої постійно удосконалюється, стає все більш складною і наукоємною. У 50-і роки ХХ століття було механізовано технологічні процеси її вирощування, але добрива і пестициди майже не використовувались, тому врожайність зерна була низькою – 15-20 ц/га. У 60-і роки в технології почали використовуватись мінеральні добрива, гербіциди, інсектициди, нові сорти такі як Безоста- 1. Завдяки цьому врожайність пшениці зросла на 25-30% і досягла в середньому 25-27 ц/га.
У 80-і роки в технології почали використовуватись високоефективні фунгіциди системної дії проти хвороб пшениці та створено інтенсивну технологію її вирощування, яка дозволила підвищити рівень урожайності культури – до 40 ц/га. Були розроблені принципи програмування врожаю пшениці. Разом із тим, гостро постала проблема високих витрат і ресурсів на вирощування культури та значного забруднення довкілля. Тому в 90-і роки науковими установами розроблена ресурсозберігаюча, екологічно безпечна технологія вирощування пшениці, яка дозволяє  значно зменшити витрати коштів і ресурсів без зниження врожаю.
В останні роки вітчизняною і світовою наукою накопичено нові знання про формування високих урожаїв пшениці озимої, виведені нові високопродуктивні сорти здатні формувати врожаї до 100 ц/га. З’явились можливості користуватися досягненнями високорозвинених країн світу з техніки, новітніх технологій, засобів захисту рослин, точного землеробства з використання супутникових навігаційних систем, системами паралельного воління техніки, що базуються на технології GPS – глобальної системи позиціювання, фітомоніторингу росту і розвитку росли, комп’ютерних програм оптимізації оперативних технологічних рішень тощо. На базі всіх цих знань і поступового впровадження вище названих досягнень світової і вітчизняної  науки, існуюча на півдні України технологія вирощування пшениці озимої удосконалюється, збільшуються її можливості. Все це являє собою якісно новий етап у вирощуванні культури.
У книзі викладена технологія вирощування пшениці озимої в умовах посушливого клімату  південного регіону в якій висвітлені нові досягнення вітчизняної і світової науки в цій галузі. Новим і важливим її елементом є орієнтація всіх технологічних заходів на формування  чітко визначених параметрів посіву, зокрема, кількості продуктивних стебел, зерен у колосі, продуктивності колосу тощо. Зараз стало очевидним, що для одержання високих урожаїв колосу тощо. Зараз стало очевидним, що для одержання високих урожаїв мало забезпечити рослини всім необхідним, важливо ще й сформувати відповідні посіви, які б дозволили ефективно використовувати всі інші фактори. Набуває значення біологічний контроль за формуванням елементів продуктивності в процесі вегетації, діагностика стану рослин, контроль над процесами їх росту і розвитку. В технологічному процесі почала використовуватись високопродуктивна техніка з навігаційними системами, що дає можливість своєчасно і якісно виконувати технологічні операції та зменшити витрати. Набуває поширення No-till технологія тощо.
Викладення в монографії технологія повніше враховує агроекологічні умови півдня України та більш адаптована до них і змін клімату, які відбуваються. Вона здатна значно підвищити рівень урожайності культури, зменшити негативний вплив посухи, надати щорічним урожаям зерна стійкості, зменшити витрати коштів, ресурсів і негативний вплив на навколишнє середовище та підвищити якість зерна. Ця технологія здатна забезпечити одержання в неполивних умовах урожайність пшениці озимої 50-60 ц/га, при зрошенні – 60-70 ц/га зерна високої якості, за мінімальних витрат ресурсів і коштів.