Студенту на замітку: Сільське господарство. Вирощування плодових і ягідних культур в зоні Степу України
Винахідництво Економіка Аудит Бухгалтерський облік Економіка підприємства Соціальне забезпечення Історія економіки Контроль і ревізія Корпоративне управління Логістика Маркетинг Менеджмент Страхування Управління економікою Фінанси Цінні папери Екологія Етика. Естетика Інформаційні технології Історія Всесвітня історія Історія України Культурологія Культура, мистецтво, суспільство Культурне співробітництво Менеджмент в галузі культури Оперне, балетне мистецтво України Сучасна українська музика Українська книга Українське кіно Мистецтво Мовознавство Педагогіка Право Авторське право Адміністративне право Господарське право Екологічне право Інтелектуальна власність Конституційне право Кримінально-процесуальне право Кримінальне право Кримінологія, криміналістика Митне право Міжнародне право Правоохоронна діяльність Сімейне право Соціальне право Фінансове право Цивільне право Цивільне процесуальне право Політика. Державне управління Психологія Екстремальна психологія Загальна психологія Організаційна психологія Психологія конфлікта Психологія особистості Педагогічна психологія Психологія спілкування Психологія спорту Психологія творчості Юридична психологія Сільське господарство Філософія | 1525993 634(075.8) В52 Вирощування плодових і ягідних культур в зоні Степу України [Текст]: навч. посіб. / О. М. Лапа, В. К. Джміль, П. В. Волох, В. В. Макарчук; за ред. канд. с.-г. наук О. М. Лапи та викл.-методиста В. К. Джміля. - Д.: ЕНЕМ, 2010. - 207 с.: мал. - Бібліогр.: с. 204-206. ЧАСТИНА І БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЛОДОВИХ ТА ЯГІДНИХ РОСЛИН Розробка і впровадження науково-обґрунтованої технології виробництва плодів і ягід, з метою одержання високих і сталих врожаїв, можіиві лише на підставі детального вивчення походження плодових рослин, що сприяє ще більш глибокому розумінню їхніх біологічних властивостей. Питанням походження, історії та розповсюдження плодових рослин присвячені такі наукові праці академіка М.1. Вавілова [4], як «Центри походження культурних рослин», «Дикие родичи плодовых деревьев Азиатской части СССР (Кавказа) и проблема происхождения плодовых деревьев», «Ботанико-географические основы селекции» та інші. На підставі великого фактичного матеріалу, зібраного в результаті експедиційного обстеження рослинності багатьох країн світу, М.І. Вавілов вперше запропонував теорію про центри походження культурних рослин та їхніх родичів і визначення первинних і вторинних осередків формоутворення, доместифікації, тобто введення в культуру. Центр походження культурних рослин - це той географічний район, де найбільш інтенсивно відбувалось формоутворення і звідки починалось розповсюдження культурних рослин в інші регіони. Первинний осередок формоутворення — це територія, де з'явились у процесі еволюції дикорослі рослини, характерні лише для цього району. Вторинний осередок формоутворення характеризується відсутністю первісних рослин, а формоутворення проходить за межами цього регіону. Первинним осередком доместикації є територія, на якій вперше розпочалось вирощування культурних рослин. Введення дикорослих рослин у культуру відбувалось як в осередках формоутворення, так і за їхніми межами. До вторинних осередків доместифікації належать регіони, на території яких вирощують рослини, занесені з інших географічних регіонів. Характерна відсутність аборигенних культурних рослин. За думкою М.І. Вавілова, більшість вирощуваних культурних рослин походять із восьми світових осередків або центрів походження, які П.М. Жуковським названі ботаніко - географічними осередками і генотипами культурних, у тому числі і плодових рослин. Найбільш важливими є: - китайсько-японський центр розміщений на території Східного Китаю, Кореї, Японії. В цьому центрі відбувалось формоутворення яблуні, груші, сливи, абрикоса, персика; - середньоазіатський центр поєднує республіки Середньої Азії та Афганістан. Тут склались осередки формоутворення і введення в культуру абрикоса, окремих видів яблуні, груші, вишні, сливи та інших рослин; - середньоазіатський центр включає Закавказзя, гірські райони Туркменії, Малу Азію і Аравію. Тут зустрічаються яблуня, груша, вишня, слива, алича та інші; - європейсько-сибірському центру належить територія Європи і Сибіру. В ньому виявлені осередки формоутворення і введення в культуру смородини чррної, обліпихи крушиноподібної, яблуні, вишні, груші та інших рослин; - північно-американський центр - встановлені осередки формоутворення і доместифікації малини чорної, ожини, сливи американської, аґрусу. Природні умови України в цілому є сприятливими для успішного розвитку садівництва, але відзначаються значною різноманітністю. В напрямку з півночі на південь і з заходу на схід зменшується кількість опадів, змінюються температурний та інші екологічні фактори, що, в свою чергу, накладає відбиток на формування ґрунтового покриву. Тому важливо при розміщенні плодових насаджень врахувати відповідність екологічних факторів біологічним властивостям плодових рослин, що буде сприяти реалізації їх потенціальних можливостей. Вперше в історії вітчизняного садівництва Л.П. Симиренко обґрунтував необхідність добору до кожної природної зони і підзони найбільш придатних плодових культур та їхніх сортів. Районування і встановлення стандартного сортименту плодових і ягідних культур було започатковано В.В. Пашкевичем. У 1969 році М.Ю. Гу- щиним було запропоновано виділення на території України 11 зон плодівництва. Полісся зі східною та західною підзонами. 1. Східний Лісостеп. 2. Західний Лісостеп із правобережною і західною підзонами. 3. Придністров'я. 4. Західний і центральний Степ. 5. Північно-східний Степ. 6. Донбас. 7. Південний Степ. 8. Прикарпаття з підзонами - низовиною, передгірною і гірською. 9. Закарпаття з низовиною підзоною. 10. Крим з південно - низинною, передгірною, степовою і центральною підзонами, східним і західним Степом. Найсприятливішими зонами, підзонами і районами для товарного виробництва основних видів садівничої продукції є такі: - Яблуня - зона Лісостепу, особливо райони Поділля, центрального і східного Лісостепу, зона Степу особливо райони Криму і південного Степу. - Груша - південний Степ, Крим, Наддністрянщина. - Слива - західний Лісостеп ( Поділля, Наддністрянщина), Закарпаття, південний Степ, Крим. - Черешня - південний Степ (Мелітопольщина), Крим, Донбас (Приазов'я), Наддністрянщина, Закарпаття. - Вишня - Лісостеп, особливо райони східного Лісостепу, півден- но-східний Степ (Донбас). - Персик - Крим, південний Степ, Закарпаття. - Абрикос - південний Степ, Крим. - Горіх волоський - Наддніпрянщина, Крим. - Ягоди - Полісся, західний Лісостеп. Таким чином, кращі умови для інтенсивного садівництва складаються в Криму, Придністров'ї, Лісостепу, Степу ( при умові зрошення) і Закарпатті. В сортименті плодових насаджень цих зон доцільно віддати перевагу зимовим сортам яблуні (80 — 90 % площі яблуневих насаджень), груші (70 - 75 % насаджень груші), а також цінним сортам сливи, вишні, черешні, абрикоса і персика, вишні - Полісся і Лісостепу. Ягідні культури вирощуються в усіх зонах України, але найбільш сприятливі умови для їхнього розвитку відзначаються на Поліссі і східному Лісостепу. Оскільки до значної строкатості природних і економічних факторів додаються неоднакова забезпеченість регіонів трудовими та матеріально - технічними ресурсами, схильність населення до садівництва, розробку бізнес - проектів і технологій вирощування плодових і ягідних культур доцільно вести відповідно виділених зон плодівництва. За морфологічними ознаками, будовою, розмірами, довголіттям, характером росту і розвитку всі плодові і ягідні рослини поділяються на наступні групи: - Деревоподібні — мають добре виражений центральний стовбур, від якого відходять скелетні гілки різних порядків,, і потужну кореневу систему. Надземна система рослин характеризується великою асиміляційною здатністю. До цієї групи входять грецький горіх, яблуня, груша, абрикос, черешня та інші. Вони характеризуються найбільшим серед плодових рослин довголіттям і більш пізнім вступом у плодоношення. - Кущоподібні - рослини, що характеризуються декількома стовбурами майже однакової сили росту, або ж одним, але слабо вираженим (айва, вишня, слива, кизил, обліпиха та ін.). У порівняні з деревоподібними рослинами вони менш довговічні і раніше вступають у плодоношення. - Кущі - рослини висотою до 2,5 м, які мають декілька десятків дерев'янистих стебел, утворених на поверхні ґрунту ( чорна смородина і порічки, аґрус). Рослини швидкоплідні. Період життя досягає 15 років і більше. Напівкущі - рослини, які мають багаторічну поверхнево розташовану кореневу систему і надземні стебла дворічного циклу розвитку ( малина, ожина). Вони швидкоплідні, але недовговічні. - Багаторічні трав'янисті - рослини з напівздерев'янілими однорічними стеблами і багаторічною кореневою системою (суниці, полуниця). Відрізняються швидкоплідністю і коротким продуктивним періодом. - Ліаноподібні - мають багаторічні здерев'янілі в'юнкі стебла і добре розвинуту кореневу систему ( лимонник китайський, актинідія, виноград). У практиці садівництва найбільше розповсюдження отримала виробнича класифікація вирощуваних плодових і ягідних культур, в основу якої покладені їхні господарчі і біологічні ознаки. Враховуються також вимоги плодових рослин до умов вирощування, схожість у морфологічній будові надземної частини плодів, технології вирощування. Еколого-біологічний підхід до розміщення насаджень буде сприяти більш повному розкриттю потенційних можливостей плодових і ягідних культур. ВИРОБНИЧО-БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛОДОВИХ І ЯГІДНИХ КУЛЬТУР На території Степу України вирощуються головним чином яблуня, груша, айва, слива, вишня, черешня, абрикос, грецький горіх, суниця, полуниці, малина, смородина і виноград. Співвідношення різних плодових порід у плодово - ягідних насадженнях можна проілюструвати на прикладі Дніпропетровської області. Найбільшу питому вагу в загальному числі плодових дерев (79,3 %) займає яблуня. Інші плодові породи характеризуються значно меншою розповсюдженістю. Так, на долю груші приходиться 8,2 % загального числа дерев, сливи - 4,3, вишні - 3,6, черешні - 3,2 і абрикоса - 1,3 %. Вирощувані на території степової зони України плодові і ягідні рослини належать до таких ботанічних родин: - яблуня належить до родини Розанові (Rosaceae Juss), підродини яблуневих (Maloideae Focke), роду Malus, який включає близько 50 видів. Створені сорти яблуні належать до культурного виду яблуні домашньої (Malus domestica Borkh); - груша належить до родини Розанові, підродини яблуневих, роду Pirus L. Рід включає близько 60 видів. Всі сорти груші належать до культурного виду груша домашня (Р. domestica Medik); - айва належить до родини Розанові, підродини яблуневих, виду айви звичайної (Cudonia oblonga Mill); У вишня і черешня входить до родини Розанові, рід Cerasus L., об'єднуючий близько 150 видів. Більшість сортів вишні беруть початок від виду вишня звичайна (С. vulgaris Mill). Вирощувані сорти черешні утворились від виду черешні дикої (С. avium Moench); |