Українки в історії
Перегляд виставки

 
 

ф1447280 чз   
63.3(4УКР)-297    
У 45

Українки в історії. -К.: Либідь, 2004. -326 с.

У книзі на великому архівному матеріалі, маловідомих літературних джерелах подаються портрети видатних жінок України від часів Київської Русі до наших днів. Вміщено розповіді про славетних українок - жінок-патріоток із знатних родів, меценаток, вчених, літераторок, мисткинь, громадських та політичних діячок, учасниць боротьби за незалежність України та збереження національної ідентичності. Багато імен високих достойниць висвітлюються вперше.

 
 

1548718кп чз 
84(4УКР)6-443    
Т 16

Талан, Світлана. Ракурс: роман. -Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2017. -316 с.

Східна Україна, 2014 рік. Еліна, жителька Луганська, навіть у найкритичніший момент не може залишити місто: вона має виконати розвідувальні завдання. Через певний час жінка потрапляє під підозру та вирі¬шує вивезти дітей, однак у Луганську залишаються її батьки й сестра. Єдина можливість не відмовлятися від боротьби — вступ до лав військових. Еліна стає добровольцем батальйону «Айдар»...
Євген — прибічник ЛНР. Він щиро підтримує «ту сторону» і, щоб підтвердити свої переконання реаль¬ними діями, йде воювати. Цей крок змінить його життя назавжди: він побачить правду і визнає свої помилки. 
Ця книжка — про долі людей, чиє життя тепер матиме чіткі «до» і «після», про надії і втрати, про боротьбу й силу волі, про помилки, вічні пошуки істини й непереборне бажання жити.

 
 

1551656кп чз     
94-055.2(477)
У 45

Українські жінки у горнилі модернізації. -Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. -303 с.

Процеси модернізації стрімко увірвалися у розмірене життя українських жінок кінця ХІХ століття, радикально змінюючи їхні соціальні ролі, повсякденне буття, систему цінностей, світогляд, сфери діяльності. Де були і що робили жінки у вирішальні моменти історії України? Як вели себе під час примусової колективізації? Як переживали нацистських окупантів? Чи боролися з радянською владою у національному підпіллі? Як здолали Голодомор? Що для них означало «бути жінкою» у ті часи? Війна спонукала українок відчути себе громадянками, взявши до рук зброю, стати пліч-о-пліч з чоловіками у боротьбі за нове життя. Але ролі жінок того часу виходили далеко за рамки шаблонного набору «жертва, героїня або зрадниця». Дослідниці-історики, які спеціалізуються на вивченні минулого українських жінок, розкривають різні сторони процесів модернізації, під впливом яких українки ставали такими, якими є тепер.

 
 

ф1574204кп чз 
929-055.2(477)      
Т 19

Тарасенко, Олеся. Благословенне жіноче ім'я - Україна. Жіночі портрети країни. -Київ: Поліпрінт, 2021. -240 с.

Українська жінка — це особливий та унікальний феномен, який не має аналогів у світі. Своїм талантом українські жінки внесли вагомий вклад в культуру, мистецтво, науку, політику, літературу та інші сфери життя рідної країни та світу. Без перебільшення і з гордістю можна констатувати, що про жінку-українку в світі ходять легенди.
Ця книга  створена як образ країни в портретах 30 видатних жінок, таких як Леся Українка, Катерина Білокур, Софія Окуневська, Ліна Костенко, Лілія Подкопаева та інші.

 
 

1574946 кп чз 
821.161.2'06-31    
Ш 57

Шила, Анна. Жінка війни. -3-е вид., допов.. -Харків: Фоліо, 2019. -401 с.

«Жінка війни» — перша в України книжка, де історія збройного протистояння на теренах нашої Вітчизни розповідається через долі жінок.. Вустами героїнь говорить Україна. Це голос, який варто почути і до якого варто дослухатися. Ця книга — не документальна проза, а художньо-публіцистична. Тут факти поєдналися з художніми домислами авторки. Й описані героїні синтезували в собі життєписи конкретних жінок із долями, переживаннями, емоціями сотень жінок України, які вирушили на Схід боронити свою країну. Кожна героїня книги — це символічний образ. У ньому — життя й емоції багатьох жінок-воїнів. Це величний образ України — української амазонки, в якій живуть краса і сила. В одній руці вона тримає дитину, а в іншій — гвинтівку.

 
 

1576789кп чз 
821.161.2'06-311.6  
З-43

Звонок, Ірина. Гальшка Острозька: роман. -Харків: КСД, 2023. -604 с.

Захоплива історія кохання на тлі українськї доби відродження.
Від самого народження Гальшка - дитя двох світів: католицького і православного. Як спадкоємиця могутнього роду Острозьких, вона бажана наречена для багатьох шляхтичів та магнатів. І мати дівчини, Беата Костелецька, і її дядько, князь Василь Острозький, прагнуть укріпити власне політичне становище, обравши для Гальшки чоловіка з-поміж польського чи українського дворянства. Перед дівчиною постає непростий вибір: скоритися волі родичів чи дослухатися до голосу власного серця…