Софія Київська – пам’ятка української архітектури
Перегляд виставки

 
 

в1447301кп рф
721
Н 35

Національний заповідник "Софія Київська" [Текст] = National Preserve Saint Sophia of Kyiv / авт- упоряд.: Ж. Арустам'ян, Л. Виногродська, О. Диваніна та ін. ; наук. ред. Н. Нікітенко. - К. : Мистецтво, 2004. - 432 с. : кол.іл. - Парал. тит. арк., вступ. ст. і текст англ., нім., рос., фр. 

Книга-альбом – перше фундаментальне комплексне видання, присвячене Національному заповіднику «Софія Київська». Уперше на сучасному науковому рівні висвітлюється історія заповідника, цікаво і нетрадиційно розповідається про його пам’ятки – величні святині України, світові шедеври архітектури і живопису: Софійський собор, Золоті ворота, Кирилівську та Андріївську церкви, Судацьку фортецю. Читач дізнається про будівничих і піклувальників, дослідників і реставраторів пам’яток, про музейних працівників, чия доля тісно переплелася з історією заповідника. Багато ілюстроване видання містить великий документальний матеріал та бібліографію.

 
 

в1575283кп рф
726:27-523.41](477-25)(09)
Н 62

Нікітенко, Надія Миколаївна. Свята Софія Київська. 1011-1018 [Текст] = Saint Sophia of Kyiv. 1011-1018 / Н. М. Нікітенко ; Нац. заповідник ”Софія Київська”, Наук.-дослід. ін-т ”Софія Київська”. - Київ : Горобець, 2022. - 349 с. : фот. кольор. - (Бібліотека Софії Київської). - Укр. і англ. мовами.

Книга відомої дослідниці легендарної Софії Київської по-новому розповідає про неї як визначний феномен світової культури та священне осердя Русі – давньої Української держави ІХ–ХІІІ століть. Авторка поставила перед собою завдання дати цілісний сакральний і художній образ пам’ятки, об’єктивно реконструювати її історію. У науку вводиться ціла низка нових фактів. Читач дізнається, що Софійський собор, побудований княжим подружжям хрестителів Русі Володимира Великого й Анни Порфірородної та завершений Ярославом Мудрим, виник у 1011–1018 рр. Мозаїки та фрески, що прославляють Володимира і Анну як хрестителів Русі та будівничих Святої Софії, містять портрет їхньої родини і розповідають про укладення династичного союзу Русі та Візантії наприкінці Х ст., який поклав початок хрещенню Київської держави. Авторка вводить читачів в блискучу таємничу добу Візантії та Русі, знайомить із невідомими сторінками життя їхніх могутніх правителів. Мозаїки та фрески Святої Софії постають як усенародні святині й унікальні історичні джерела, що відзначаються своєю давністю, автентичністю, глибокою духовністю, художнім багатством та дивовижним розмаїттям реалістичного і символічного змісту. Багато ілюстрована книга поєднує науковість і доступність викладення матеріалу та адресована всім, хто цікавиться історією і культурою Русі й Візантії.

 
 

в1566664кп рф
726:27-523.41](477-25)(09)
Н 62

Никитенко, Надежда Николаевна. Святая София Киевская [Текст] / Н. Н. Никитенко; ред. И. М. Куковальская. - К. : Горобец, 2008. - 381 с. : ил., фот.цв.

Видання присвячене легендарній Софії Київській. Широко і послідовно, на новітньому науковому рівні викладається багатовікова історія собору, цікаво і образно розповідається про його чудову архітектуру, неперевершені мозаїки і фрески. Яскравий, доступний стиль викладу поєднується з академічною ґрунтовністю. 

Розкривається таємничий символічний код Софії, історико-духовний сенс сюжетів, взаємозв'язок з ними численних древніх написів-графіті. Вас зацікавлять абсолютно нові підходи авторки - відомого історика і блискучого знавця Софії до її датування, тлумачення архітектури і живопису собору. Вперше докладно розповідається про шедеври бароко - іконостас та вхідну браму Софії XVIII ст.

Багато ілюстроване, інформативно насичене видання адресоване всім, хто цікавиться минулим України, її багатою культурою, хто хоче доторкнутися душею і розумом до вівтаря святого Києва - великої Софії.

 
 

ф1573525кп рф
27-523(477)(084)
К 63

Комарницький, Андрій. Святині Княжої України [Текст] = Sacred relics of princely Ukraine / А. Комарницький, Б. Зятик. - Львів : Свічадо, 2019. - 208 с. : кольор. іл. 

Альбом знайомить з національними реліквіями Київської Русі – монументальним мистецтвом, книжковою мініатюрою та іконописом, мощами, - які дійшли до нашого часу та які формують цілісне бачення київської сакральної традиції Х-ХІІІ ст. Автори, відходячи від хибних стереотипів, зібрали та описали долю пам’яток києво-руського періоду від їхнього створення до сьогоднішнього місця знаходження, подали опис святинь та їхнє мистецьке та духовне значення в українській культурі.

 
 

ф1424029 рф
63.3(4УКР)2-7
І-90

Історія української культури [Текст] : у п'яти томах. - К. : Наукова думка, 2001 - . Т.1. Історія культури давнього населення України / Ю.С. Асєєв, В.Д. Баран, І.А. Баранов. - 1135 с. : іл.

Вперше в історії нашої держави системно викладається багатовікова історія української культури, її самобутність та зв’язки з іншими культурами, внесок у світову культурну спадщину. У першому томі висвітлюється побутування на українських землях різних етносів, досліджується становлення, розквіт і занепад культури Київської Русі.