Місто козацької слави – Фастів

Букет Євген. Фастів козацький і гайдамацький / Бібліотека Історичного клубу «Холодний Яр».– Видавництво Марка Мельника, 2021.– 504 с.

 

Ходім, батьки-отамани,
У Фастов в неділю
Та надінем вражим ляхам
Кошуленьку білу.
Ні, не білу, а червону...
Ходім погуляєм
Та в пригоді свого батька
Старого згадаєм,
Полковника фастовського
Славного Семена.
Ходім, брати: не згинете,
Хлопці, коло мене».
Тарас Шевченко

 

Книга «Фастів козацький і гайдамацький» відомого українського історика Євгена Букета – це захоплива подорож у минуле, до часів козацтва і гайдамаччини в Україні. Автор досліджує історію міста Фастова, мальовничого містечка з цікавою історією в понад 630 років і непересічними пам’ятками з погляду його ролі в розвитку козацького руху та гайдамацьких повстань.

У книзі розкривається багатогранна історія Фастова, що прославився та став важливим центром культури й опорою в боротьбі за волю та незалежність. Автор досліджує формування козацького руху на Фастівщині, його зв'язки з іншими козацькими відділами та участь у важливих історичних подіях.

Особлива увага приділяється гайдамацьким повстанням, які стали важливою частиною історії Фастова в період розпаду української державності. Письменник розкриває причини та наслідки гайдамацьких виступів, дає життєпис їхніх народних героїв: отамана Швачки та Семена Палія, полковників фастівських; Максима Залізняка та гетьмана Мазепи. Читач зможе детально ознайомитися з хронологією битв, що відбувалися на території міста та його околиць, досліджує, яким чином в козацькій Україні XVII століття соціально-політична боротьба переросла в громадянську війну. 

Важливою складовою книги є дослідження соціально-економічного та культурного життя Фастова в період козацтва та гайдамацьких повстань, який і надалі залишався полковим козацьким містом. Ще на початку Великого козацького повстання 1648 року жителі Фастова знищили села місцевих єзуїтів, а також напали на маєток Адама Киселя. 16 лютого 1649 року Військо Запорозьке зайняло Фастів. Було проголошено відродження Фастівського полку. Автор розглядає розвиток ремісництва, торгівлі та сільського господарства, а також вплив культурних і релігійних звичаїв на формування суспільства у регіоні.

Дослідник відкриває читачеві захопливий світ козацької епохи та гайдамацьких повстань через призму історії на етапі надзвичайно важких умов життя українського народу. Це дає можливість краще зрозуміти історичний контекст і важливість Фастова в українському національному русі, яке волею долі потрапило по польський бік кордону за часів Речі Посполитої.

Завдяки ретельному аналізу джерел і власним дослідженням, автор створив цінний документ, який стане корисним як для істориків та дослідників, так і для всіх, хто цікавиться історією України і важливими подіями її минулого. Представлений у виданні також цікавий фото та фактографічний матеріал з цінними архівними документами. Книга «Фастів козацький і гайдамацький» стала вагомим внеском у вивчення історії козацтва та гайдамацьких рухів на теренах України.

 

Посилання на БД ДОУНБ «Книги»:

http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/BC74F182-A79C-4E52-89D9-E97218E30B59

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Квiтень 2024