Ярошенко Світлана  

ВИПЛАТИ РОДИЧАМ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ ТА БЕЗВІСТИ ЗНИКЛИХ: ПОРАДИ АДВОКАТА-ВОЛОНТЕРКИ

//Україна молода. - 2024. - №24. - С.7  ( 01.07.2024 )

Сьогодні ми попросили Світлану Ярошенко відповісти на актуальні питання, пов’язані з грошовими виплатами родичам військовополонених та безвісти зниклих.
 
А також про те, як людям, котрі перебувають у пригніченому моральному стані, не потрапити на гачок до шахраїв різного штибу. 
Грошові виплати за втрату годувальника: чому дружина головніша за батьків
— Не таємниця, що військові частини зазвичай затягують видачу довідки про обставини поранення. Трапляється, військовому після виписки зі шпиталю треба проходити ВЛК, а в нього ще немає її на руках і він не може довести, що отримав поранення під час захисту Батьківщини, а отже — не може отримати і виплат. Що робити?
 
— Як варіант — звернутися до мене! Перше, що запитаю: чи звертався військовий з рапортом про видачу додатку 5? Я підготую адвокатський запит у військову частину з проханням розглянути рапорт військовослужбовця та надіслати цю довідку протягом п’яти днів, як це передбачено Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Хоча з практики скажу: лише підрозділи прикордонної служби дотримуються цих строків. Якось чекала близько трьох місяців. Проте вирішувати питання через суд не раджу — швидше не буде.

 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики ДОУНБ за адресою пр. Д. Яворницького 18, а також  в інтернеті:  

https://umoloda.kyiv.ua/number/3912/188/183725/#