.  

Як проставити апостиль у разі перебування заявника за кордоном?: роз'яснення Міністерства юстиції України

// Юридичний вісник України. - 2024. -№ 18/19. - С. 25  ( 27.05.2024 )

Згідно з Порядком ведення Електронного реєстру апостилів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 № 890, заяву про проставлення апостиля може подати будь-яка особа за умови надання документа, що посвідчує особу громадянина України, національного паспорта іноземця або документа, що посвідчує особу іноземця.
До заяви про проставлення апостиля додається оригінал документа, на якому необхідно проставити апостиль, документ про оплату послуги з проставлення апостиля або документ, що підтверджує право на звільнення від оплати, чи його засвідчена в установленому порядку копія.
Документом, що підтверджує внесення плати, є квитанція, видана банком, платіжне доручення з відміткою банку, квитанція з платіжного термінала, квитанція (чек) поштового відділення зв’язку.
У разі перебування заявника за кордоном проставлення апостиля може здійснюватися за його зверненням, надісланим поштовим зв’язком до Міністерства юстиції України або територіального органу Міністерства юстиції України.
Відповідне звернення, яке надійшло до Міністерства юстиції України, надсилається територіальному органу для подальшого його прийняття відповідно до Порядку.
Крім того, з питання надіслання документів про державну реєстрацію актів цивільного стану для проставлення апостиля можна звернутися, зокрема, до дипломатичного представництва або консульської установи України за кордоном.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: 

https://pravo.ua/iak-prostavyty-apostyl-u-razi-perebuvannia-zaiavnyka-za-kordonom-roz-iasnennia-min-iustu/